Podbieranie ryb ręką - chwyt za kark.
Podbieranie ryb ręką jest nadal jednym z najlepszych sposobów na bezpieczne podebranie wyholowanej ryby.
Małe i średnie ryby najlepiej podebrać prostym chwytem ręką za kark ryby. Rybę chwyta się ręką tuż za końcem pokryw skrzelowych. Chwyt musi być mocny i stabilny. Należy jednak pamiętać, aby uchwyt nie był zbyt silny i nie spowodował uszkodzeń narządów wewnętrznych ryby. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby podczas chwytu za kar nie uszkodzić skrzeli, ani oczu ryby.
W ten sposób możemy szybko podebrać praktycznie każdy gatunek ryby, pomijając sumy, których nie podbiera się chwytem za kark.


Chwyt ryby za kark jest także wskazany, kiedy rybę chcemy wyhaczyć nad wodą, aby szybko ją wypuścić.


Tekst i zdjęcia: Sebastian "rognis_oko" Kalkowski
