Podbieranie ryb ręką - chwyt pod pokrywy skrzelowe.
Podbieranie ryb ręką jest nadal jednym z najlepszych sposobów na bezpieczne podebranie wyholowanej ryby.
Chwyt pod pokrywy skrzelowe jest jednym z najlepszych sposobów na podebranie dużych okazowych drapieżników. W praktyce można tym chwytem podebrać prawie każdego większego drapieżnika - szczupaka, sandacza, bolenia, pstrąga, czy nawet dużego klenia i jazia lub niedużego suma. Chwyt pod pokrywy skrzelowe jest wprost idealnie stworzony do podbierania dużych szczupaków. Prawda jest taka, że im większy szczupak, tym łatwiej go tak podebrać.
Chwyt pod pokrywy skrzelowe pozwala nam na prawie całkowitą kontrolę nad podebraną rybą. Jest bardzo mocny i stabilny. Oczywiście zdarzają się przypadki, kiedy duża ryba wierzgnie się bardzo mocno, ale uwierzcie, że z tego uchwytu prawie nie ma szans wypaść. Zdarza się to dość rzadko.
Ryby możemy podbierać zarówno prawą, jak i lewą ręką, bez względu na to czy jesteśmy prawo, czy lewo ręczni. Wszystko zależy od naszej wprawy i umiejętności.
UWAGA - podbierając tą techniką dużego drapieżnika, nasza ręka i palce mogą być narażone na okaleczenia od haków i kotwic przynęty tkwiącej w pysku ryby, a także od samych zębów ryby, czy ostrych krawędzi łuków skrzelowych. Zawsze pamiętajmy o tym i bądźmy ostrożni podebierając ryby chwytem pod pokrywy skrzelowe.
Jak to wygląda w praktyce?
Podholowujemy rybę do siebie i zbliżamy rękę do głowy ryby, tak aby mieć możliwość włożenia palców ręki pod pokrywy skrzelowe ryby. Ryba może zostać w podholowanej pozycji lub możemy rybę delikatnie obrócić na jej bok. Lewą ręką podbieramy rybę od jej lewej strony, a prawą ręką od prawej strony.

Odchylamy pokrywę skrzelową i wsuwamy palce ręki pod nią, tak aby cały czas naciskać na spodnią część pokrywy. Należy pamiętać, aby palce naciskały na wnętrze pokrywy, wówczas nie znajdą się pomiędzy łukami skrzelowymi, które są ważne dla życia ryby, a jednocześnie bardzo ostre i grożą naszym palcom pokaleczeniem. Palce wsuwamy aż do miejsca, w którym pokrywy skrzelowe łączą się z dolną szczęką ryby. Kciuk zostawiamy poza pokrywą skrzelową i musi się on znajdować najlepiej na środku dolnej szczęki ryby. Tym samym, kciuk mocno dociska skórę pokrywy skrzelowej do palców, które są w jej środku i dzięki temu tworzy się bardzo mocny chwyt.

Pamiętajmy, że uchwyt musi być pewny i mocny, tak aby zachować pełną kontrolę nad rybą.

Wytrzymajmy każde wierzgnięcie ryby i nie poluźniajmy uchwytu. Tym samym, bezpiecznie możemy wyjąć rybę z wody.

Prawidłowy chwyt pod pokrywy skrzelowe pokazany na zewnątrz pyska.

Prawidłowy chwyt pod pokrywy skrzelowe pokazany wewnątrz pyska.

Dużą okazową rybę możemy podebrać chwytem pod pokrywy skrzelowe, od razu asekurując jej ciało i podpierając drugą ręką pod brzuch ryby.

Chwyt pod pokrywy skrzelowe jest także bardzo pomocny przy wypuszczaniu dużych ryb.

Zawsze pamiętajmy o bezpieczeństwie swoich rąk. Skaleczenia i rany zdarzają się nawet najbardziej doświadczonym wędkarzom, którzy podebrali już tysiące ryb chwytem pod pokrywy skrzelowe.

Tekst i zdjęcia: Sebastian "rognis_oko" Kalkowski